Alternatywa dla kanalizacji

„ PITNÄ„. A co ciekawsze - zdarza siÄ™, że posiada lepszy skÅ‚ad (wiÄ™cej minerałów) niż woda którÄ… kupujemy. Faktem jest, że to zależy od regionu Polski, dlatego warto sprawdzić skÅ‚ad naszej wody z krany i zrezygnować

Alternatywa dla kanalizacji

Mineralna, a może z kranu?

Pierwszy mit - woda z kranu nie nadaje się do spożywania. Oczywiście, że się nadaje - MUSI spełniać wyśrubowane wymagania i normy, woda z kranu JEST WODĄ PITNĄ. A co ciekawsze - zdarza się, że posiada lepszy skład (więcej minerałów) niż woda którą kupujemy. Faktem jest, że to zależy od regionu Polski, dlatego warto sprawdzić skład naszej wody z krany i zrezygnować z kupowania tej w butelkach.

Drugi mit - woda mineralna to każda woda w butelce. NIESTETY NIE. Większość takiej wody ma zbyt małą ilość minerałów, są to tzw. wody źródlane. Jak pisałam wyżej - czasami woda z kranu ma ich więcej. Woda mineralna zaczyna się od ok. 800 mg minerałów na litr. Warto sprawdzać etykiety.


Dobre domowe sposoby

Jeśli naprawdę chcemy być ekologiczni, warto poszukać naturalnych metod radzenia sobie z czystością. Naprawdę można zredukować ilość chemii w gospodarstwie domowym i to bez straty pieniędzy, ba - możemy na tym zaoszczędzić! W domowych warunkach możemy zrobić własne tabletki do zmywarki, czy też odkamieniacz. Zamiast stosować detergenty, użyj na kamień octu rozcieńczonego z woda, soli lub sody oczyszczonej. To jest naprawdę skuteczne, a do tego - nie jest toksyczne. Stosowanie chemicznych środków do usuwania kamienia np. z czajnika, może nie być dobrym pomysłem - istnieje ryzyko zatrucia, jeśli nie zmyjemy go wystarczająco dobrze. Przy domowych alternatywach nie ma najmniejszego ryzyka, że zrobimy sobie, lub dzieciom krzywdę. A przy okazji - zaoszczędzimy.


Znaczenie czystości w przemyśle spożywczym

Przemysł spożywczy jest szczególny, ponieważ jakiekolwiek zaniedbania dotyczące higieny i czystości w tym segmencie mogą być bardzo groźne dla ludzi. Z tego powodu używa się specjalnych środków, dedykowanych do przemysłu spożywczego. Ich zadaniem jest nie tylko dokładne czyszczenie powierzchni, czy też urządzeń, powinny być również antybakteryjne. Reżim sanitarny w zakładach produkujących żywność powinien być zachowany. Na szczęście takie miejsca podlegają częstym kontrolom, a uchybienia zdarzają się rzadko.