Efekty przy treningu

tylko białkowe, maja swoje ograniczenia i nie mogą być stosowane jak nam się żywnie podoba. Dane zawarte na etykiecie odnośnie dawkowania również nie zawsze są dobrym źródłem wiedzy na ten temat. Każda odżywka musi

Efekty przy treningu Generalnie to idealne miejsca, aby zakupić niezbędne do treningu suplementy i odżywki. Ale dlaczego dobrze jest ćwiczyć z suplementacją?

Odżywki stosowane z głową

Odżywki, nie tylko białkowe, maja swoje ograniczenia i nie mogą być stosowane jak nam się żywnie podoba. Dane zawarte na etykiecie odnośnie dawkowania również nie zawsze są dobrym źródłem wiedzy na ten temat. Każda odżywka musi być stosowana według naszego zapotrzebowania i ma to również zastosowanie w przypadku odżywek białkowych.

Przedawkowanie białka w diecie może powodować liczne problemy zdrowotne, a w tym przypadku, więcej nie znaczy lepiej. Skaza białkowa może doprowadzić do uszkodzeń nerek, które są nieodwracalne. Dlatego przed wzięciem jakiejkolwiek odżywki powinniśmy sobie zadać pytanie, czy w ogóle jej potrzebujemy.


Podział odżywek białkowych

Odżywki białkowe można podzielić na trzy duże grupy, wskazujące na ich pochodzenie. I kolejno mamy na rynku białka roślinne, z pszenicy, ryżu, czy sojowe. Kolejne są białka serwetkowa (mleczne) oraz zwierzęce niemleczne. Każdy z tych typów ma swoje właściwości, wchłanialność oraz inne ważne dla sportowców parametry.

Izolat serwatki jest najlepszy jako po treningów, ponieważ szybko się wchłania i dobrze odżywia nasze mięśnie po wysiłku fizycznym. Co ciekawe najgorzej przyswajalne są izolaty białka wołowego. To jaka odżywkę będziecie stosować, zależy od waszych potrzeb na dodatkowe białko w diecie, pamiętając, ze to właśnie w diecie powinno być tego białka wystarczająco.


Cytat z Wiki: normy żywienia

Normy żywienia ? przyjęta na podstawie badań ilość energii i składników odżywczych wystarczająca zaspokojeniu znanych potrzeb żywieniowych praktycznie wszystkich zdrowych osób w populacji. Spożycie zgodne z określonymi w normach ma zapobiec chorobom z niedoboru energii i składników odżywczych, a także szkodliwym skutkom ich nadmiernej podaży. Należy pamiętać, że normy opracowywane są dla grup ludności, a nie dla poszczególnych osób i przeznaczone są dla ludzi zdrowych. Osoby chore powinny stosować się do zaleceń żywieniowych wyznaczonych przez lekarza specjalistę.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Normy_żywienia